УПРАВЛЕНИЕ НА ФИНАНСИТЕ. ЗАЩО ДА ПРИВЛИЧАМЕ ДЕЦАТА КЪМ ТОЗИ ПРОЦЕС


Основната отговорност за финансово възпитание на децата се пада на родителите.

Често децата изобщо не са включени в управлението на финансите в семейството и от там, много родители смятат, че след като децата нямат умения за управление на пари, изобщо не ги включват в този процес. Така децата често и в последствие нямат и понятие за управлението на своите финанси в бъдеще. Други не искат да обезспокояват децата си с управлението на парите, защото смятат че при липсата им това би донесло допълнителен стрес на децата. Така децата няма как да се сблъскат с отговорността и уменията да управляват своите финансови средства.


Добре е децата да се включат в управлението на финансите още с научаването им да броят.

Това може да започне с нещо малко.

Например показвате им три хляба от различни марки. Те на пръв поглед изглеждат идентични, но има разлика в тяхната цена и качество. Може да им кажете, че по-високата цена не винаги означава по-високо качество, също така по този начин ги учите, на ‘сравнително пазаруване’, да сравняват цените на идентични продукти и тогава да изберат. Това е нещо, което могат да използват през целия си живот.

Друго много важно учение, на което можем да научим децата си е умения е как да спестяват пари.

Инстинкт на повечето деца е да изхарчат веднага парите, които са получили. Знаейки това, много родители, често вземат парите, които децата получават за рождени дни или празници, и ги внасят в спестовни сметки, без децата изобщо да разберат какво се случва с парите им, и след това не говорят повече за тях. Така децата възприемат това като насилствено спестяване. Този метод не позволява на децата да видят нещо полижитвлно в спестяването.
По този начин спестяването за тях изглежда ‘Мама и татко ми взимат парите и аз няма да видя тези пари повече’. Така родителите пропускат да научат децата си на важен урок, и да ги включат в процеса.

Вместо това можем да ги научим да платят първо на себе си, като заедно с тях оставим дори и малка сума пари в банката, пред да си купят дъвки или игри.
По този начин децата ще придобият навик да спестяват.
Отваряйки им спестовен акаунт, давайки им възможност да подпишат сами първата си вносна бележка, давайки им да виждат натрупващата се лихва всеки месец.

Парите са нещо, което може да има много положително отражение на живота ни, но когато не са управлявани правилно, може човек да има големи проблем.

Това да създадем и развием навици и умения у децата да управляват парите си е нещо, което ще им е необходимо цял живот!



MiniBoss Business School International

Онлайн магазин MINIBOSS

Кен Робинсън Нов поглед към образователната система

ДАВАМЕ ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ОТВАРЯНЕ НА БИЗНЕС УЧИЛИЩЕ МИНИБОС В СТРАНАТА СИ

ДАВАМЕ ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ОТВАРЯНЕ НА БИЗНЕС УЧИЛИЩЕ МИНИБОС В СТРАНАТА СИ
ИЗПОЛЗВАЙТЕ СЕ ЗА MASTER FRANCHISE (правото на изключителна собственост за франчайзинг във вашата страна, регион, град, област)

MINIBOSS GLOBAL

ABOUT MINIBOSS & BIGBOSS BUSINESS SCHOOL (RU)